Voor mijn vaste H0-baan heb ik een kitje van Woodland Scenics Nr. TS154. Dit is een houtzagerij voor planken en bielzen. Deze kit bestaat geheel uit witmetalen onderdelen en is zeer gedetaileerd mede door de extra objecten welke aanwezig zijn in de kit.

 

Dit is voor het eerst dat ik zo’n kitje in elkaar zet dus een sprong in het diepe zeg maar.

 

Bouwen met dit materiaal (witmetaal) is totaal anders dan het bouwen met plastic. Om te beginnen moet je elk onderdeel goed controleren op gietresten. Dit kunnen naden zijn maar ook dikke stukken die op de onderdelen niet thuis horen. Deze gietresten moeten met een kleine vijl of voor de grote stukken met een boormaschine met freesje worden verwijderd.

 

Hieronder de Woodland afbeelding van wat het moet worden. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Vrijwel alles wat je op deze foto ziet is in de kit aanwezig. Ja zelfs de waterpomp en autoband.

De eerste werkzaamheden zijn een feit.

 

 

Het eerste onderdeel ontbramen.

 

 

Het schuurtje met dompelbad zit in elkaar. Er komen nog meer onderdelen op maar dat doe ik als ik dit geverfd heb anders kan ik er niet meer bij. Let ook op het aanwezig gereedschapbord. Het gereedschap moet allemaal appart worden geverfd, maar dit later.

 

 

Ik heb even een proefopstelling gemaakt om te zien wat voor ruimte het inneemt. Er staan wel wat maten in de bijgevoegde tekening maar dat zijn inches en de maten worden maar sumier aangegeven. Ik kies ervoor om het geheel op een plaatje MDF te plaatsen. Zo kan ik de zagerij op de vaste baan en op mijn modulebaan gebruiken.

 

Inmiddels weer wat verder. Na het in elkaar zetten van diverse onderdelen was het tijd om te gaan verven. Het object is nog niet af maar anders kan ik er straks niet meer bij. Ik heb voor de hele kit een matte lichtbruine kleur gebruikt als basiskleur. Hiervoor heb ik enemal verf gebruikt omdat dit goed hecht op diverse materialen. In dit geval gebruik ik de verf als grondverf dus alles in dezelfde kleur geverfd.

 

Nadat deze verf goed gedroogd is ben ik begonnen met het verven van de details. Ik heb hiervoor olieverf gebruikt, reden voor deze keuze is dat het lang duurd voor het droog is en ik dit kan gebruiken om later pigmentpoeders aan te brengen. Hierover later meer.

 

 

Foto is niet zo geweldig, had mijn bril niet op.

 

Na het kleuren van de details ben ik begonnen om het bouwsel met pigmentpoeders te verweren. Op de roestige delen heb ik een lichte roestkleur gebruikt, dit zwakt kleurintensiteit  van de olieverf af en geeft rondom het roestige object een waas van roest op het hout.

 

Hierna ben ik verder gegaan met zwart pigmentpoeder om de tandwielen e.d. een donkere kleur te geven. Toen ook dit was gedaan heb ik met een grote zachte kwast wit pigmentpoeder over het gehele bousel aangebracht met de nadruk op de delen die hout moeten voorstellen.

 

Hieronder wat plaatjes.

 

 

Pigmentpoeder aangebracht, roestkleur.

 

 

En afgewerkt met wit pigmentpoeder.

 

 

Nog een keer een overzicht van het geheel. Je ziet nu duidelijk wat de poeders voor effect hebben. Als alles klaar is worden de poeders afgeschermd met blanke matlak.

 

Wordt vervolgt.

 

JohnT