Beste omdat ik nog wat H0e materiaal heb en ik niets heb waarop dit kan rijden heb ik besloten een klein demobaantje op te zetten. Het ontwerp is eerlijk afgekeken van NixNie een bekent baantje op YouTube. Waarom afgekeken? Omdat ik het een leuk baantje vind en ik zelf geen goed ontwerp kan bedenken. Ik gebruik het railplan van NixNie en ga daarmee verder.

Omdat ik het baantje wil presenteren op evenementen is een voorwaarden dat het licht maar toch stevig moet zijn. Hiervoor heb ik gekozen om Styrodur als materiaal te gebruiken voor de onderbouw en railbedding. De onderbouw bestaat uit twee platen van vier centimeter op elkaar gelijmd. Dit geeft een plaat van acht centimeter dik met voldoende stevigheid. Ook een voordeel is dat je het landschap als het ware uit kunt graven, later meer hierover.

De opzet is een plaat styrodur met daarom een T-stuk van styrodur-plaat als achterwand. Op deze manier heb ik drie zichtvelden. Één voor één opzij en één achter. Achter de korte zijde van de T komen wat opstelsporen.

Drie zichtkanten.

Het railbed, hiervoor gebruik ik ook styrodur maar dan dunne plaat welke ook onder laminaat wordt gebruik. Ik snij hiervan stroken van 3 centimeter welke ik naast elkaar langs de uitgetekende lijnen van het sporenplan lijm. Doordat ik twee stroken naast elkaar lijm kan het materiaal makkelijker buigen in de bochten en hou ik een centerlijn over om later de rails op uit te lijnen.

Ik wil er ook wat rotspartijen op, niet alleen omdat ik het leuk vind maar ze hebben ook een functie. De losse platen styrodur voor de achterwand, het T-stuk staan tussen de rotsen gefixeerd en zijn dus uitneembaar voor transport. De rotsen heb ik met P.U.R uit de spuitbus gemaakt. Na het aanbrengen spuit ik het schuim nat met de plantenspuit want P.U.R. hard uit door luchtvochtigheid. Na het natspuiten dek ik het geheel af met transparant huishoudfolie. Doordat hiermee het schuim is afgedekt kan het vocht zijn werk doen en ik kan met de hand de rotsen vormen zonder vieze handen te krijgen.

Nadat het P.U.R. is uitgehard ga ik het met een mes te lijf om er brokken uit te halen. Hiermee krijg je een mooie rotsstructuur. Als dit klaar is spuit ik alles zwart met matte verf. Daarna een lichte waas grijs erover en de rotsen zijn klaar. Het meeste zal toch worden bedekt met groen.

De rotsen.

Ik wil ook een klein riviertje. De basis hiervoor graaf ik uit met een robuuste soldeerbout. Ik gebruik deze als snijapparaat en snij hiermee de loop van het riviertje uit het styrodur. Het riviertje wordt daarna verder afgewerkt met stukken (rots) overgehouden van de bewerking van de rotsen uit P.U.R. 

Riviertje.

Het water maak ik met ModPoge, dit breng ik in diverse lagen aan. Laagje aanbrengen laten drogen en weer een laagje aanbrengen. Later breng ik er met acrylverf wat kleur in om de kleur van het water na te bootsen en wat schuim te laten zien. Hierna wordt het weer afgedekt met een laagje ModPoge om het water te laten glinsteren.

Wordt vervolgt.

JohnT

En weer door.

Wat materiaal gekocht voor het landschap en de bomen.

Nu de rails in proefopstelling neerleggen om te testen of de treintjes er goed overgaan. Ik gebruik goedkoop aangeschafte wissels en Bemo H0e flex rail die had ik nog. Ik soldeer alle verbindingen. Dit is niet altijd goed omdat de rails door invloed van temperatuur moet kunnen bewegen. Denk dat het voor zo’n klein baantje meevalt. Dus solderen voor een goede ligging en stroomvoorziening. Als je flexrail in een bocht wil solderen dan gaat dit lastig. Op de plaats van de railovergang heeft deze de nijging om te knikken. Om dit te voorkomen soldeer ik de rails recht achter elkaar en buig deze later.

Mijn soldeerspulletjes. Soldeerstation uit China en Flux van de Praxis. Het solderen van de rails gaat super en snel. De ruimte tussen de bielzen vul ik later weer in.

Ik zet trouwens de flux in een stuk oasis,valt het niet zo gauw om.

Wordt vervolgt.

JohnT