Onlangs kon ik een leuke loc van het merk Stewart op de kop tikken. Het gaat hierbij om de F7 A en B unit. De A-unit is voorzien van een Kato aandrijving en rijd enorm goed. De B-unit zou van een motor voorzien kunnen worden maar dat ben ik niet van plan.

Daar ik ook een detailsetje van Detail Assosiate en een set decals erbij kon vinden, hoeveel mazzel kun je hebben lag de weg open om de loc van deze details te voorzien.

Hieronder een verslag.

De detailset bestaat uit heel veel voorgebogen beugels e.d. hiervoor moest ik gaatjes boren van 0,3mm. Ik doe dit met een stukje gereedschap speciaal voor miniboortjes. Een Dremel o.i.d. gaat veel te snel waardoor je de controle verliest en het plastic waarin je boort te heet wordt, het gaatje wordt dan groter als de 0,3mm.

Nu had ik het probleem van waar komen de benodigde gaatjes. Er zijn zat voorbeeldfoto’s te vinden maar nergens vind je maten? Maar wat schertst mijn verbazing? De benodigde gaatjes zijn al aangegeven in de kap. Met een loep was dit goed zichtbaar. Hieronder een plaatje van deze gaatjes, de hijsogen zijn al gemonteerd.

Dak met hijsogen Dak met hijsogen

Het monteren van de diverse beugeltjes, hijsogen en handgrepen is eenvoudig maar je moet wel een aantal zaken in acht nemen. Als je een beugel door de gaatjes prik voorzie ik ze aan de binnenkant van een heel klein beetje lijm. Hiervoor gebruik ik Tacky Glue te koop bij Pipoos.

IMG_2087

Om handgrepen op gelijke afstand van de body te houden gebruik ik een stukje styreen als afstandhouder.

IMG_2088

Pas als de lijm is uitgehard knip ik met een goed tangetje de rest van het draad af zo kort mogelijk tegen de body aan zodat er zo min mogelijk materiaal uitsteekt aan de binnenkant van de body. Dit is nodig omdat de body redelijk strak om het frame gaat en er niet veel speling is tussen frame en body voor uitsteeksels.

Een volgende stap is het model te voorzien van decals. Nummers ontbreken namelijk. Goed hoe krijg ik de nummers voor de nummerborden aan de voorkant van de loc er op en verlicht? Bij een bestudering van de body bleken deze nummerborden makkelijk te verwijderen. Gewoon uit de body drukken. Het nummerbord blijkt te bestaan uit een compleet kastje met mogelijkheid om er een led in te monteren. Maar dit kastje is niet doorzichtig? Eventuele opgeplakte cijfers zullen niet verlicht zijn. Maar kijk ook hier in is voorzien. Het zwarte venster kan er uit. Vervolgens van een stukje doorzichtig verpakkingsmateriaal een venstertje gemaakt en in het kastje voor het nummerbord gelijmd.

Op de foto het kastje, het zwarte venster verwijderd en het nieuwe doorzichtige venster.

IMG_2092

De stand van zaken, alle handrails zijn geplaatst en de hijsogen op het dak.

IMG_2095

 

Dak met hijsogen Dak met hijsogen

Na wat verfwerk is de A-unit zover klaar. Ik moet nog wel de nummerborden van glas voorzien en het nummer op het frotn van de cabine aanbrengen.

IMG_2103IMG_2104

JohnT