Na een grondige renovatie van deze loc is het tijd voor het inbouwen van een decoder. Ik heb gekozen voor een Digitrax sounddecoder type SDH164D.

Probleem is echter wel dat er nog geen goed geluid beschikbaar is voor dit type loc GP9 dus zal ik zelf aan de slag moeten, gelukkig is dat geen probleem met deze decoder, maar hier over later meer.

Om te bepalen welke ruimte er beschikbaar is gebruik ik mijn digitale camera en maak twee foto’s op dezelfde plaats en met dezelfde instellingen. Foto 1 is van de loc zonder kap en foto twee is van de loc met kap.

In een fotobewerkingsprogramma leg ik middels lagen foto twee (met kap) over foto één. De laag waarin de loc met kap zichtbaar is maak ik nu zo transparant dat het frame goed te zien is zoals op de foto hieronder.

GP9-001

Nu is duidelijk te zien welke ruimte er beschikbaar is voor decoder en luidspreker.

Ik heb besloten om de luidspreker in de cabine in te bouwen. Dit is een mooie ruimte om een zo’n groot mogelijke speaker enclosure (speakerbox) in te bouwen. Deze box maak ik zelf omdat ik deze dan ook zo groot mogelijk en aan de beschikbare ruimte kan aanpassen, materiaal een leeg medicijnenpotje

gp9-02

gp9-03

Maar eerst de bedrading, de constructie zoals deze door Athearn wordt gebruikt bij dit soort modellen is onvoldoende voor een digitale besturing. Ik heb dan ook de metalen strips uit de loc verwijderd en deze vervangen door bedrading. Aan de beide draaistellen waren de strips al door de vorige eigenaar verwijderd aan de restanten heb ik de rode draad naar de decoder gesoldeerd. Voor de min heb ik een gaatje in het frame geboord en dit voorzien van schroefdraad M2. De zwarte draad van de decoder heb ik gesoldeerd aan een ringetje en dit ringetje met een schroefje in het frame vast geschroefd. Hierbij een link naar deze werkwijze. Belangrijk is dat de motor geisoleerd is van het frame!

gp9-04

Omdat er in de loc geen houvast is voor het plaatsen van de decoder heb ik een strip styreen met tape op de motor geplakt. Ik gebruik hiervoor afplaktape van Tamiya omdat dit goed plakt en ik de strip niet permanent op de motor wil vastlijmen.

gp9-05

Na het aansluiten van de bedrading voor de motor, grijs en oranje en de twee draadjes naar de speaker heb ik het hele spul op de strip gemonteerd en jawel weer met plakband.  De overige bedrading voor verlichting en functies heb ik eerst laten zitten en compact opgerold. Ik wil smd leds gebruiken voor de verlichting maar deze heb ik nog niet.

Na het afregelen van de decoder met de software van JMRI kan de loc de baan op. Een volgende stap is het maken van een soundproject voor deze loc. Nu moet ze het even doen met het standaard geluid.

JohnT