tracks01

De railbedding van mijn modelbaan bestaat uit een basis ondergrond met daarop een bedding van kurk met daarop de rails voorzien van ballast.

De basis ondergrond is bij mij gemaakt met styrodur platen, een hartschuim verkrijgbaar bij de handel in bouw materialen, dus niet bij de bouwmarkten! Ik gebruik hele platen op een houten frame de platen zijn niet dunner dan vier centimeter, 2X2 is ook 4. Styrudur krijgt steeds meer populariteit bij de modelspoorder omdat het ligt is makkelijk is te vormen, sterk is bij juist gebruik en niet duur.

styrodur

Gebruik:

Je hebt nodig

  •      Styrodur
  •      Kurk
  •      Spelden, lange die diep in het styrodur gedrukt kunnen worden.
  •      Eventueel een z.g foamcutter. Dit is een apparaat met weerstanddraad wat warm wordt. Hiermee kan het styrudur gesneden  worden maar een scherp mes werkt ook
  •      Acrylkit, of montagekit. Let wel op kitten met een oplosmiddel tasten het styrodur aan.
  •      Witte houtlijm
  •      Afwasmiddel
  •      Water
  •      Ballast

1) Ik lijm het styrodur op het frame met acrylkit. Vervolgens plak ik het baanontwerp wat 1:1 is afgedrukt op het styrodur met tape. Met een radeerwieltje (uit de naaidoos van moeders) ga ik over de hartlijnen van het ontwerp. Dit geeft een gaatjespatroon op het styrodur. De tekening kan nadat het ontwerp in zijn geheel op deze wijze is overgenomen worden verwijderd. Hellingen worden opgehoogd met styrodur wat is gesneden uit een plaat. Een hellingpercentage mag nooit groter zijn dan 3 procent.

2) Ik snij het kurk in stroken van 2,25 cm. Deze stroken plak ik met acrylkit aan weerszijde van de hartlijn welke met het radeerwieltje op het styrodur is aangebracht. Het kurk zet ik vast met spelden of houd het op zijn plaats met gewichten. Voor emplacementen gebruik ik platen kurk. Kurk kun je kopen bij, Kurkrol.nl.

3) Als overal het kurk goed ligt kan de rails er op. Ook de rails lijm ik met acrylkit. Ik breng een rups aan welke ik uitsmeer met een spatel. De rails wordt op de lijm gedrukt en op zijn plaats gehouden met spelden.

cork

Als de rails is vastgelijmd ga ik deze met de airbrush van een bielzenkleur voorzien. De bielzen zijn meestal wel gekleurd (kleur v/h plastic) maar het glimt teveel en de gebruikte kleur is te egaal. Ik maak het rijvlak van de railstaven direct schoon. Dit kan met een doekje met oplosmiddel voor de gebruikte verf maar de ruwe kant van een stukje hardboard werkt ook goed. Als de bielzen zijn gekleurd komt de rail zelf aan de beurt. Hiervoor gebruik ik een verfpen, deze pennen lijken op een vilstift maar zijn in plaats van inkt voorzien van verf. Met zo’n stift ga je makkelijk langs de zijkanten van de rails. Maar met een dun penseel kan het natuurlijk ook. Voor de rails gebruik ik een roestkleurige acrylverf.

4) Als alles goed droog is en er regelmatig een testrit is uitgevoerd dan kan het railbed van ballast woorden voorzien. Ik gebruik hiervoor ballast van Woodland Scenics. De ballast strooi ik met een theelepeltje langs de bedding en tussen de railstaven. Ik gebruik zo min mogelijk zodat ik zeker weet dat de bielzen boven het ballast blijven. Na het aanbrengen van de ballast ga ik dit vormen en tussen de bielzen werken. Ik doe dit niet met een penseel zoals gebruikelijk maar gewoon met de vingers. Hier blijft geen ballast aan hangen zoals met een penseel.

Ik strijk met de vingertop het ballast van de bielzen af, zijkanten van de bedding doe ik wel met een spatel welke ik met één kant op de uiteinde van de bielzen laat rusten en de andere kant op de ondergrond. Zo heeft de spatel een schuine stand en kan ook de bedding in die vorm gebracht worden.

Als het ballast goed ligt dan spuit ik het nat met een bloemenspuit die een fijne nevel geeft. In de bloemenspuit doe ik water met een druppeltje afwasmiddel om de oppervlakte spanning van het water te breken. Nadat de bedding goed nat is gespoten breng ik met een druppelaar verdunde witte houtlijm aan, verdunning is 2delen lijm vier delen water.

Bij het aanbrengen van de ballast ga ik zeer voorzichtig te werk bij de wissels, er mag geen korreltje in de bewegende delen komen!

Als laatste breng ik weer met de airbrush wat kleurnuances aan om een beeld te krijgen zoals op de eerste foto van dit verhaal. Je kunt het niet precies zo krijgen maar wel goed benaderen.

JohnT