Voor mijn modelbaan kan ik de wissels aansturen met een elektromagneet of met een motortje. In eerste instantie heb ik gekozen voor de wisselmotoren van Conrad . Echter het formaat en de mogelijkheid deze motortjes ook digitaal te kunnen gebruiken heeft mij er toe gebracht van verder gebruik af te zien.

 

Om de wissels ook digitaal te kunnen bedienen had ik een decoder nodig en ben uiteindelijk op de decoder van de firma Digirails uitgekomen. Ik ben voor de complete set gegaan met vier servomotoren.

Bij thuiskomst en na het lezen van de gebruiksaanwijzing heb ik de centrale aangesloten op mijn Multimaus van Roco. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weten of het apparaat werkt en hoe het werkt. Ik vond de gebruiksaanwijzing wat wazig en niet makkelijk te volgen, als je spreekt over een knop ingedrukt houden terwijl je de knop alleen maar hoeft in te drukken dan schept dat verwarring. Maar na enig geprobeer werkte de decoder. Adres naar wens ingesteld en aangesloten op mijn modelbaan. Op mijn modelbaan gebruik ik de Digitrax Zephyr Xstra. Wat schertst mijn verbazing decoder doet het niet?

Maar internet is je vriend dus zoeken wat dat kan zijn. Bericht achtergelaten bij Digirails (nog steeds geen antwoord) en het probleem voorgelegd op het Beneluxspoor forum. Hier heb ik met behulp van vraag en antwoord het probleem gevonden en kunnen oplossen.

Hieronder wat plaatjes van hoe ik de servo’s monteer. Deze bevestig ik op een soort houder welke ik makkelijk onder de baan kan schroeven.

CAM00205

Deze houder is heel simpel te maken met een plankje mdf en twee blokjes. De servo zit tussen de twee blokjes en is hierop ook vast geschroefd. De schroefjes zijn trouwens Märklin railschroefjes.

Met het plaatje mdf naar boven wordt de servo onder de baan geschroefd.

CAM00206

De decoder zal ergens onder de baan zijn plekje vinden ik moet er trouwens wel verlengkabeltjes bij hebben want de kabeltjes die meegeleverd worden zijn voor mijn situatie te kort. Met de lettertang er gelijk de wisseladressen gemaakt en opgeplakt.

CAM00202

CAM00203

Alle vier de servo’s aangesloten en geprobeerd.

 

JohnT