Door het veelvuldig zagen en schuren in mijn hobbykamer werd de baan en rails best wel stoffig.

De baan kan ik met een stofzuiger wel schoonhouden maar voor de rails ben ik op zoek gegaan naar een schoonmaakwagon. Daar ik deze toch wel prijzig vind en ik de wagon ook wil gebruiken als ik niet de rails hoef schoon te maken heb ik besloten de wagon zelf te maken.

Benodigdheden:

  • Een wagon, niet de duurste :D.
  • Een vierkant plaatje hardboard.
  • Stukje vilt wat onder de stoelen wordt geplakt.
  • Twee stiften, gewoon spijkertjes met afgeknipte punt.
  • Boormaschine en plakloodjes.

schoonmaakwagon01

Werkwijze:

  • Ik heb in het plaatje hardboard twee gaatjes geboort ongeveer op railafstand en gecentreerd op het plaatje. De gaatjes moeten wat ruimer zijn dan de te gebruiken spijkertjes. Zodat deze er makkelijk in kunnen bewegen.
  • Gebruik vervolgens de gaatjes in het plaatje hardboard als shabloon om deze gaatjes ook in de bodem van de wagon te boren. Deze gaatjes moeten precies passen met de diameter van de spijkertjes.
  • Vervolgens lijm je de spijkertjes van binnenuit de wagon in de bodem vast. Twee koponentenlijm werkt hiervoor prima. Ik gebruik de snel hardende.
  • Als dit werkje klaar is maak je de wagon wat zwaarder met plakloodjes. Dit zorgt ervoor dat de wagon goed op de rails blijft tijdens het schoonmaakwerk.

schoonmaakwagon02

In de bodem van de wagon zie je schroefjes, ik heb een tap om M2 schroefdraad te tappen dus heb ik schroefjes gebruikt. Maar het inlijmen van spijkertjes als pennetjes werkt ook prima.

In priciepe is de wagon nu klaar voor gebruik.

Neem nu het stukje vilt en plak dit op het hardboardplaatje. Als de kleeflaag van het vilt niet goed plakt kun je dubbelzijdig plakband gebruiken.

schoonmaakwagon03

Zet nu het stukje hardboard voorzien van vilt op de rails. Plaats vervolgens de wagon over het plaatje met de pennetjes in de gaatjes van het hardboard. Dit is voldoende om het schoonmaakblokje tijdens de rit op zijn plaats te houden.

schoonmaakwagon04

ebruik je de wagon niet als schoonmaakwagon dan zet je hem op de rails zonder schoonmaakblokje. De pennetjes wel ff zwart maken. Moet ik dus nog doen :pdan vallen ze minder op.

 

De wagon op de baan zonder schoonmaakdienst.

schoonmaakwagon05

JohnT