Er zijn 5 basis stijlen van koppelingen die voorkomen in onze hobby, hieronder bespreek ik de meest gebruikte.

Deze zijn als volgt:

De knokkel koppeling:

Kadee

 

 

Deze worden meestal aangeduid als Kadee, Kadee-compatibele, of KD. Kadee de van oorsprong fabrikant van de knokkel koppeling en de meest gebruikte. Merken gebruiken metaal of plastic in de bouw, metaal wordt het liefst gebruikt omdat ze meer robuust zijn.

De koppeling is er in  diverse uitvoeringen, maar alle werken vergelijkbaar, met behulp van een veertje, of plastic lipje aan de beweegbare knokkel, en een gebogen metaal staafje wat naar onderen is gericht (sommigen zeggen dat het de luchtleiding simuleerd ) Dit staafje bedient de knokkel voor het ontkoppelen.

Bij het aankoppelen wordt de knokkel naar buiten geduwd waardoor deze zich opent en de knokkels in elkaar grijpen. Het op afstand ontkoppelen gebeurt met een maagneet welke onder de railbedding is ingebouwt.

Veel merken (Kadee, McHenry, Life-like/Walthers, Kato, Accurail, ect) hebben inmiddels dit type koppeling als standaard op hun modellen.

Haak & oog:

M.72060

 

Deze stijl is meer een Europese stijl, maar wordt wel in beperkte mate gebruik in de Verenigde Staten.

De koppeling bestaat uit een lus, met een haak aan de achterkant, koppelen gebeurt door het tegen elkaar duwen van de wagons. Dit moet meestal met veel meer kracht gebeuren dan bij het gebruik van knokkel koppelingen. Het ontkoppelen gebeurt met een electromagneet met onkoppelplaatje gemonteerd tussen de railstaven.

Merken zoals Märklin en Roco maken gebruik van dit type koppeling. Bachmann gebruikt dit soort koppeling op Thomas treinen.

Sergent Engineering (schaal HO alleen!):

EC87ss_1

 

Sergent koppelingen zijn naar voorbeeld van het prototype, en zijn een bijzondere vorm van de knokkel koppeling. Er moet echter worden opgemerkt dat zij niet bruikbaar zijn met de eerder genoemde knokkel koppelingen.

Sergent Engineering koppelingen werken iets anders dan de standaard knokkel koppelingen. Sergent koppelingen zijn ongelooflijk veerkrachtig en blijven meestal gekoppelt tijdens een!

Het ontkoppelen gebeurt met een magnetisch staafje welke van bovenaf tussen twee wagons boven de koppelingen wordt gehouden. Hiermee lost de koppeling, dit werkt alleen als er geen spanning op de koppeling staat. Laat de locomotief de trein een weinig in elkaar drukken om de druk van de koppelingen te halen. Als de koppeling los is kan de trein wegrijden en de losgekoppelde wagon blijft staan.

Het koppelen gebeurt door de trein tegen de te koppelen wagon te duwen. In de meeste gevallen werkt dit. Maar het kan gebeuren dat de koppelingen niet in lijn staan, in dit geval is koppelen onmogelijk en moet met de hand en het onkoppelstaafje worden ingegrepen. Dit keer wordt het andere einde van het ontkoppelstaafje gebruikt om de koppeling te openen en in lijn te brengen. Deze manier van werken komt het dichts bij de werking van een prototype koppeling. Ook hier moet de rangeerder ingrijpen om te koppelen.

Na gedachten

Opgemerkt moet worden dat een soort van de koppeling niet noodzakelijk beter is dan de andere. De knokkel koppeling hebben echter wel de voorkeur bij het rijden naar Amerikaans voorbeeld. Deze koppelingen zijn dan ook algemeen verkrijgbaar maar ook bevestigd aan Amerikaans materieel.

Laat nooit iemand je wijs maken dat je je de verkeerde koppeling gebruikt, het is altijd een persoonlijke voorkeur.Zelf gebruik ik Kadee koppelingen, deze zijn betaalbaar doen hun werk en lijken op het voorbeeld.Wil je het voorbeeld zo dicht mogelijk benaderen gebruik dan Sergent koppelingen.

Laat nooit iemand je wijs maken dat je op afstand moet kunnen ontkoppelen.

Tenslotte:

Neem het volgende in overweging bij uw keuze van een koppelingsysteem.

  • Vind u het teveel werk om het koppelen en ontkoppelen handmatig te doen?
  • Of heeft u gebieden die moeilijk te bereiken zijn voor het koppelen en ontkoppelen?
  • Wilt u een goedkope oplossing?
  • Heeft u een groot aantal aan materieel wat u moet ombouwen?
  • Wilt u compatible zijn met anderen, vrienden clubs e.d.?
  • Wilt u een ongeëvenaarde nauwkeurigheid?