Onder de bezielende leiding van Ton van het Amerikaanse treinenforum ben ik begonnen aan een caboose. Het was in eerste instantie de bedoeling een 0N30 wagon te maken. Niet omdat ik een wagon wilde maken maar om nu eindelijk is die snijplotter te gaan gebruiken waarvoor ik hem ooit gekocht heb. Gevraagd of Ton mij les wil geven en dat wilde hij wel. Top, maar wat gaan wij doen de eerste gedachte was dus die 0N30 wagon maar bij nader inzien leek het mij toch handiger om iets te maken waar ik dan echt wat aan heb en dat zijn caboose wagons. Inmiddels heb ik aardig wat H0 materieel en slechts één caboose en ook nog van de verkeerde maatschappij.

Kortom, een opzetje gemaakt in Freecad. Dit programma gebruik ik voor mijn 3D ontwerpen. Ik ben in dit programma begonnen omdat ik voor de wagon ook 3D geprinte onderdelen wil maken. Zo heeft het dak een erg lastige vorm die moeilijk uit plaat en met de snijplotter gemaakt kan worden.

Eerste fase, wat foto’s

Het doel.

Een tekening die ik heb gevonden, niet zo duidelijk maar met genoeg informatie om mee te kunnen werken.

Het model in wording.

En de bouwtekening voor het programma voor de snijplotter.

Vorderingen in het ontwerp. Het dak en de stroken met klinknagels wil ik gaan printen met de 3D-printer. De wanden met de snijplotter uitsnijden. De klinknagels zijn nog niet af er moeten er nog veel meer bij.

JohnT