Om meerdere steunmuren te kunnen maken voor mijn baan heb ik een mal gemaakt.

 

Benodigdheden:

Het onderdeel waar je een mal van wilt maken.

Vloeibaar rubber (latex) Pipoos.

Spatel.

Verbandgaas zonder rek!

 

Werkwijze:

 

Plaats het origineel op een vlakke ondergrond, ik gebruik hiervoor een glasplaat. Je kunt het object tijdelijk vastzetten met fotolijm.

mal-maken01

Breng een kleine hoeveelheid vloeibaar rubber aan en verspreid dit met de spatel. Een kwast kan maar deze krijg je moeilijk weer schoon. Het gebruik van een losmiddel is voor vloeibaar rubber niet nodig!

mal-maken02

Als de aangebrachte laag droog is is deze te herkennen aan de kleur.mal-maken03

Na deze eerste laag breng ik een laag van het verband aan. Dit verband is om de mal te verstevigen. Het verband mag voor dit doel niet elastisch zijn.

mal-maken04

Breng vervolgens weer wat rubber aan en verspreid dit weer met de spatel. Zorg ervoor dat het verband goed doordrenkt is met rubber en er geen luchtbellen worden opgesloten.

mal-maken05

Laat ook deze laag weer goed drogen. Als je een mal maakt voor een zwaar onderdeel dan kan deze handeling van aanbrengen van verband en rubber worden herhaald om zo de mal extra stevig te maken.

 

Als de laatste laag goed is uitgehard kan de mal worden gebruikt om gipsafdrukken te maken.

mal-maken06

Ik spoel de mal hiervoor uit met water voordat ik het gipsmengsel er in doe. Het gips mengen op de volgende manier, eerst water dan gips toevoegen. Ik maak het mengsel zo dik als yoghurt. Laat voor het mengen van water en gips de hoeveelheid gips eerst het water opnemen. Begin pas daarna te roeren, roer voorzichtig om luchtbellen te voorkomen.

mal-maken07

Laat het gips een paar uur uitharden voordat je het uit de mal haalt.

mal-maken08

In detail de muur.

mal-maken09

Met de hier beschreven werkwijze kun je makkelijk allerlei voorwerpen dupliceren. Denk hierbij aan rotsen voor het landschap o.i.d. Je kunt met het gebruik van vloeibaar rubber ook complexer mallen maken hierop kom ik later terug.

 

JohnT