Chipped paint

Ik ben bezig met het in elkaar zetten van een laser-cut kitje. Zoals bij ons gebruikelijk hebben wij de gewoonte om dit soort zaken aan te passen zodat het een eigen uitstraling krijgt.

Om het kitje een eigen uitstraling te geven had ik bedacht dat afbladerende verf (chipped paint) wel een aardig effect zou geven.

Als eerste breng je hiervoor een basis kleur aan, dit is de kleur die je later terug ziet als de verf afbladert.

CAM00188

over deze basislaag spuit ik een flinke laag haarlak, goedkoop en extra strong werkt prima. Deze laag moet voorkomen dat de uiteindelijke verflaag niet hecht aan de basislaag.

CAM00189

Deze laag laat ik goed drogen, een dikke laag is nodig omdat het hout behoorlijk wat haarlak opneemt en hierdoor de basislaag niet goed zou afdekken.

Als de haarlak droog is kan de eigenlijke kleur worden aangebracht. Ik heb gekozen voor geel. Geel heeft wel de onhebbelijkheid niet goed te dekken maar dat is in dit geval niet erg. Ik maak gebruik van dit effect zodat op sommige plaatsen de ondergrond nog zichtbaar is.

CAM00190

Als deze verf is aangebracht kan met het chippen worden begonnen. Dit moet wel gebeuren als de verf nog niet helemaal droog is. Net droog is goed. Ik neem om het chipped effect te verkrijgen een stuk plakband en plak dit stevig op de wand die net geverfd is. Vervolgens trek ik het direct weer los. het plakband neemt nu op willekeurige plaatsen de verf mee en geeft hiermee een mooi effect van afbladerende verf.

CAM00192

Ik heb hier Revell verf gebruikt. Men gebruikt ook wel acrylverf maar dit vraagt een andere techniek in een ander artikel meer hierover.

JohnT

 

John2602

John2602

Mijn naam is John Tiggelman. Ik ben al zo'n beetje mijn hele leven al met modelspoor bezig. Op het moment naar Amerikaans voorbeeld maar je vind in mijn collectie ook Nederlands en Duits materieel. Hiermee rijd ik op onze clubbaan .

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *