In mijn modelbaan zit een uitneembaar gedeelte. Om hier een goede overgang te maken heb ik de volgende bouwwijze gehanteerd.

Het gaat hier om het maken van een overgang in een bestaand traject.

Allereerst heb ik bepaalt welke lengte het overgangspoor moet hebben. Ik zoek het liefste bestaande railverbinders om op die plek een scheiding te maken. Anders kan het gebeuren dat er tussen de overgang en de eigenlijke baan een heel kort stukje zit.

Het stuk rail wordt verwijderd en indien nodig vervangen door een nieuw stuk flexrails. De rail wordt los middels de raillassen tussen de bestaande sporen gezet. Na een geslaagde proefrit met een trein fixeer ik de rails door secondenlijm aan te brengen tussen de railstaaf en bielzenmat. Hierdoor houd het zijn vorm als ik het stuk rail verwijder. Vervolgens kan het deel waar de sectie moet komen worden afgetekend.

Aanbrengen van secondelijm. Voor het snel en beter uitharden van de secondenlijm gebruik ik een z.g. activator. Meer hierover in het artikel lijmen.

moduleovergang01

Ik schuif hiervoor een stuk papier onder de rails waarop het uitneembare deel wordt afgetekend. Dit aftekenen doe ik met een wagon. Deze wagon zet ik op de rails en hou een potlood tegen de zijkant. Vervolgens rol ik de wagon over het traject met de punt op het papier. Op deze manier heb ik een papier sjabloon wat ik kan gebruiken om de overgang uit dun triplex te zagen. Dit triplex heeft dezelfde hoogte (dikte) als de railbedding op mijn baan.

moduleovergang02

Nadat alles is afgetekend knip ik het patroon uit en plak dit op het te gebruiken triplex. Nu zaag ik langs de randen van het papieren sjabloon de overgangssectie uit.

Triplex overgangsstuk wat tevens als bedding gaat dienen.

moduleovergang03

Nadat het stuk triplex van de juiste vorm is voorzien, afgeschuinde kanten. Kan de rails er op worden gelijmd. Dit doe ik op de plaats waar de overgang moet komen dus tussen de twee bestaande sporen. Alleen zo komt het stuk rail op de juiste plaats op de bedding van triplex. Het spreekt voor zich dat er ruimte gemaakt moet worden voor de overgang. Hiervoor wordt de oude bedding ingezaagd om vervolgens te worden verwijderd.

 

Inzagen oude bedding.

moduleovergang05

De nieuwe bedding (overgangsstuk) past precies.

moduleovergang06

Als alles naar wens is wordt dit stuk rail voorzien van bedding op de wijze zoals beschreven in het artikel railbedding. Let wel op dat je het overgangsstuk niet vastlijmt op de ondergrond.

 

Het overgangsstuk voorzien van bedding.

moduleovergang07

JohnT