Ik ben simpel begonnen met mijn baantje maar kom toch wel het probleem van de stroomvoorziening tegen. De aansluiting zit aan de rails met schroefklemmen en wordt via de railverbinders doorgegeven. Dit is op den duur toch een manier die snel tot storing in de stroomvoorziening leid. De verbindingen gaan door invloed van het weer oxideren en er komt toch ook vuil tussen met het regenwater. Om dit tegen te gaan zijn de railverbinders wel voorzien van kopervet wat best wel helpt maar uiteindelijk winnen de weersinvloeden het en wordt de stroom niet meer via de railverbinders doorgegeven.

Om dit probleem goed op te lossen en het gebruik van best wel prijzige schroefklemmen te voorkomen heb ik besloten snoertjes over de railverbinders te solderen zodat daar door de stroom van de ene rail naar de andere rail kan. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Het soldderen van een draadje aan de rail is een ramp en eigenlijk niet te doen met een gewone huis tuin en keukenbout. Toen dacht ik de oplossing gevonden te hebben in een klein gasbrandertje. Dat ding geeft voldoende hitte maar is veel slechter te sturen waardoor de bielzen door de hitte worden aangetast. Dit heb ik deels weten te voorkomen door aan weerszijde van de te solderen plaats een natte doek te leggen. Maar toch het zat niet lekker en zag er niet uit.

Toen bedacht ik mij dat ik bij het solderen van een stroomdraadje aan mijn H0 rail een gaatje in de rail boor om daarin het draadje vast te solderen. Redenerend dat zo’n gaatje sneller op soldeertemperatuur is dan een stukje rail heb ik deze methode toegepast en met succes.

Ik boor een gaatje in de zool van de rail. Daar stop ik de te solderen draad in met wat flux (vloeimiddel) gebruik hiervoor nooit S39 want dit vreet de rail weg. Vervolgens stop ik de punt van de soldeerbout ook in het gaatje en verwarm zo de draad en het gaatje. Als de temperatuur goed is breng ik het soldeer aan wat na enkele seconden in het gaatje vloeit en daarmee de draad aan de rail soldeer.

De draadjes werk ik weg in de ballast. Handig is het om dit te doen als je de rails legt maar erna kan ook.

DSC_0228

JohnT