Onlangs heb ik dit fraaie locje kunnen bemachtigen maar er moest wel een decoder in. Ik heb dit wel is gedaan maar dat is lang geleden en nooit iets opgeschreven natuurlijk.

Dus het wiel opnieuw uitvinden.

Meestal struin ik dan het internet af om te zoeken naar handleidingen over hoe anderen dit hebben gedaan. Jammer maar helaas, niets gevonden. Dus zelf aan de slag.

Eerst kijken of het locje analoog goed rijd, en dat doet ze. Toen proberen te ontdekken hoe het in elkaar zit. Openmaken was makkelijk slechts één schroef verwijderen bij het voorwielloopstel en de hele kap komt los van het onderframe. Maar toen kwam het. Welke decoder past en hoe loopt de bedrading.

Oké de decoder maar eerst. Een H0 decoder past niet zonder een groot deel uit de behuizing van de loc te frezen. Daar ik niet beschik over een freesbankje was dit geen optie. Er was ruimte naast het motortje of tegen het dak van de cabine. Hier past alleen een N-decoder. Dus voor deze decoder gegaan ik ben uitgekomen op een Zimo MX623R. Capaciteit 800 milliampère en een piek van 1,5 ampère. Deze past mooi naast de motor, als hij daarbij de behuizing van de cabine raakt is dat niet erg want die is van metaal. Bij een plastic cap loop je het gevaar dat deze door warmte ontwikkeling van de decoder smeltplekken krijgt.

De operatie. Na het verwijderen van de loc van het frame heb ik het printplaatje wat achter de motor zit verwijderd en hiervan alles los gesoldeerd wat niet meer nodig is. Dit zijn voornamelijk de ontstoor elementen voor de motor.

Bij het bestuderen van het printplaatje bleek dat ik de decoder zo op de vrijgekomen soldeereilandjes kon aansluiten. Rood en zwart naar de rail / stroomafnemers en grijs en oranje naar de motor.

Toen de verlichting, de lampjes wilde en kon ik niet meer gebruiken dus heb ik gekozen voor ledverlichting. De achterkant was een makkie, de mini printplaat met led en weerstand paste mooi op de plaats van de lamp. Maar het lampje aan de voorkant was nog een hele uitdaging.

De gebruikte led’s vraag mij niet naar merk of waar ik ze gekocht heb, dat weet ik domweg niet meer. Ze komen ergens uit China. Voor de led aan de voorkant heb ik het printplaatje net onder de led doorgezaagd zodat ik alleen de led over hield. Middels een voorweestand van 1K 1/4 watt is deze aan de decoder aangesloten. Voor de bedrading heb ik onder de ketel in het metaal een sleuf gemaakt met een slijpschijfje. In deze sleuf lopen de twee aansluitdraden voor de voorste led naar voren en dan door het chassis naar beneden en weer naar boven op de plaats waar eerder het lampje zat. Op deze manier hoefde ik verder nergens te zagen of te boren en heb gebruik kunnen maken van de bestaande situatie.

Een filmpje.

JohnT