Rails en ballast spoor G

Na veel gelezen te hebben over het leggen van de rail in de tuin en het gebruik van ballast heb ik het op de volgende manier gedaan.

Op het traject waar de rail moet komen heb ik een geul gegraven van enkele centimeters diep. Deze geul heb ik vervolgens gevuld met stratenmakerszand en dit goed aangedrukt. Hiermee kreeg ik een stevige basis voor het spoor.

Op deze laag zand heb ik mijn ballast gelegd. Deze ballast bestaat uit een mengsel van drie delen cement en acht delen ballastgrind. Voor dit grint heb ik een soort split gekozen uit het tuincentrum. Dit mengsel wordt droog en in verdeeld vorm aangebracht over het traject. Als de bedding naar wens is leg ik de rails er op en druk deze in de bedding. Hierna besproei ik het traject met water, gewoon uit een tuingieter anders spoelt het ballast weer weg. Na vierentwintig uur is de railbeding uitgehard en ligt de rails vast. Een voordeel van deze methode is dat de rails vast genoeg ligt maar ook weer zonder al teveel problemen weer kan worden opgepakt om wijzigingen in het spoorplan te maken. De hard geworden ballast klop je na het oppakken van de rails zo weer tussen de bielzen uit.

 

De draadjes zijn voor een betere stroomvoorziening, hierover in een ander artikel meer..

DSC_0228

JohnT

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.